publicat la 20-02-2017 | postat in categoria Energia eoliana

Turbina Darrieus

Turbina Darrieus

Turbina Darrieus, inventata de inginerul francez Georges Darrieus in 1931, este caracterizata de paletele de forma literei C, care au capetele prinse de ax la partea superioara si inferioara a acestuia. Ca variante ale acestui concept pot fi intalnite turbine cu rotor in H cu paletele dispuse vertical (turbinele Gyromill), drepte sau elicoidale (cicloturbine - figura alaturata). Versiunile constructive includ doua, trei sau patru palete, uniformitatea in functionare crescand cu numarul acestora. Un avantaj propriu acestor turbine consta in faptul ca viteza periferica a paletelor este mai mare decat viteza vantului, chiar comparativ cu turbinele cu ax orizontal, ceea ce le face adecvate aplicatiilor de generare a energiei electrice.

Turbinele Darrieus prezinta insa si unele dezavantaje care le-au limitat aplicabilitatea practica:

a) - Fluctuatii semnificative ale cuplului motor la fiecare rotatie, datorita faptului ca paletele din aval (opuse directiei din care bate vantul) vor fi influentate de turbulentele create de paletele aflate in amonte si de turnul de sustinere. Prin urmare, asupra lor se exercita forte de torsiune cu un caracter asimetric si eratic, care sunt transmise si catre turnul de sustinere. Mai mult decat atat, partea inferioara a paletelor functioneaza intr-o zona mai turbulenta, specifica proximitatii terenului, ceea ce are ca efect o distributie inegala a incarcarii paletelor pe lungimea lor. insumate, toate aceste solicitari conduc la un fenomen accentuat de oboseala a intregii structuri.

b) - Coeficient de putere ceva mai mic decat cel al unei turbine similare cu ax orizontal;

c) - Capacitate limitata de reglare a turatiei la viteze mari ale vantului, majoritatea modelelor fiind prevazute cu sisteme de franare prin frictiune. Unele modele sunt prevazute insa cu frane aerodinamice (voleti amplasati pe palete) cu declansare automata atunci cand turatia depaseate o anumita limita.

d) - Capacitate redusa de auto-pornire. De obicei este necesara utilizarea unei surse externe, cel mai adesea cu generatorul functionand pe post de motor, pana cand rotorul turbinei atinge turatia la care fortele aerodinamice care actioneaza asupra paletelor pot asigura functionarea independenta a turbinei. O alternativa constructiva presupune montarea pe acelasi ax atat a paletelor Darrieus cat si a unei turbine Savonius, cunoscuta pentru capacitatea de a intra in functiune la viteze scazute ale vantului. Exista insa si situatii in care aceste turbine pornesc singure, fapt care a condus in unele cazuri la autodistrugerea sistemelor respective.
Solutii de utilizare a energiei din surse regenerabile!
Copyright 2014-2019 1ENERGY BEST SOLUTION SRL, CUI: 34652262, Reg. Com. J40/7249/2015