publicat la 01-02-2017 | postat in categoria Energia solara

Cum se instaleaza corect panourile solare de apa calda

Cum se instaleaza corect panourile solare de apa calda

Cantitatea de energie pe care o poate absorbi un panou solar de apa calda depinde nu doar de caracteristicile constructive ale acestuia ci si de energia radiata de soare, specifica zonei de amplasare, precum si de orientarea colectorului. La limita superioara a atmosferei, energia radiata de soare atinge valoarea de 1367 W/m2 - o constanta solara general acceptata, determinata cu ajutorul satelitilor de cercetare stiintifica. Datorita interactiunii cu atmosfera, o parte din aceasta radiatie este reflectata, dispersata, absorbita de vaporii de apa, de particule si de diverse gaze, astfel incat fluxul de radiatie care ajunge la suprafata Pamantului este format din radiatie directa si difuza si are o valoare energetica mai mica decat valoarea constantei solare. Cu exceptia concentratoarelor solare care folosesc doar radiatia directa, celelalte colectoare pot utiliza ambele tipuri de radiatie. In Europa de Vest, Centrala si de Est, energia termica totala primita de la Soare, masurata la nivelul solului pe o suprafata perpendiculara pe directia razelor, poate atinge in general si in conditii optime 1000 W/m2. Aceasta valoare a fost stabilita in baza unor masuratori multianuale si reprezinta o medie a rezultatelor obtinute, ceea ce presupune ca exista unele zone si perioade in care valoarea respectiva poate fi mai ridicata. Intr-o zi innorata, cand este prezenta doar radiatia difuza, energia maxima poate fi de 100...300 W/m2. Aceste valori precum si variatia lor pe perioada unui an si cu zona geografica constituie parametri deosebit de importanti in proiectarea si alegerea colectoarelor solare. Figura de mai jos prezinta harta radiatiei solare la nivelul Europei si in particular, al Romaniei, masurata pe o suprafata orizontala la nivelul solului, putand fi utilizata pentru evaluarea potentialului energetic in diverse regiuni.Harta radiatiei solare la nivelul Europei si al RomanieiO orientare corecta a panoului solar de apa calda maximizeaza cantitatea de energie captata. Pozitia acestuia este definita de doua unghiuri:
- unghiul de azimut, care se masoara in raport cu axa Nord-Sud (in emisfera nordica) (figura a). Valorile pe care le poate lua acest unghi trebuie sa se situeze intre +/-140 grade pentru a nu afecta performantele captatorului.
- Unghiul de inclinare fata de orizontala (figura b). O recuperare a energiei solare de 90-95% se poate obtine pentru unghiuri de inclinare cuprinse intre 5 si 65 grade.

In situatiile in care conditiile locale permit doar montarea verticala a captatorilor, daca se mentine o abatere de maxim +/-20% fata de directia Sud se poate recupera un procent de 80% din radiatia solara. Se poate concluziona ca unele variatii de amplasare in afara limitelor mentionate nu afecteaza in mod semnificativ performantele. De asemenea, in cazul in care se pune accent pe optimizarea performantei in timpul iernii pentru sistemele cu protectie la inghet, se recomanda un unghi de inclinare spre limita superioara, cu o usoara reducere totusi a performantei pe parcursul verii.

Vezi ofertele de panouri solare nepresurizate si panouri solare 4 anotimpuri de la 1panourisolare.ro!
Solutii de utilizare a energiei din surse regenerabile!
Copyright 2014-2019 1ENERGY BEST SOLUTION SRL, CUI: 34652262, Reg. Com. J40/7249/2015