publicat la 15-02-2017 | postat in categoria Energia eoliana

Vantul in Energia Eoliana

Vantul in Energia Eoliana

Vanturile se datoreaza faptului ca regiunile ecuatoriale ale Pamantului primesc mai multe radiatii solare decat regiunile polare, instituidu-se astfel un numar mare de curenti de convectie in atmosfera. Potrivit estimarilor meteorologice, aproximativ 1% din radiatia solara de intrare este convertita in energie eoliana, in timp ce 1% din aportul zilnic de energie eoliana este aproximativ echivalent cu consumul zilnic de energie pe glob. Asta inseamna ca resursele eoliene la nivel mondial se gasesc in cantitati mari, dar, de asemenea, larg raspandite. Desigur, sunt necesare evaluari mai detaliate pentru a cuantifica resursele in anumite zone.

Producerea energiei eoliane a inceput foarte devreme cu secole in urma, cu nave cu panze, mori de vant si masini de treierat pentru cereale. Abia la inceputul acestui secol au fost dezvoltate turbine eoliene de mare viteza pentru generarea de energie electrica. Termenul de turbina eoliana este utilizat pe scara larga in zilele noastre pentru o masina cu pale rotative care converteste energia cinetica a vantului in energie utila. in prezent exista doua categorii de turbine eoliene de baza: turbine eoliene cu ax orizontal (HAWT) si turbine eoliene cu ax vertical (VAWT), in functie de orientarea axei rotorului.

In prezent, aplicatiile energiei eoliene presupun generarea de electricitate, cu turbine eoliene care opereaza in paralel cu sisteme de retea sau de utilitate, in locatii mai indepartate, in paralel cu motoare alimentate cu combustibili fosili (sisteme hibride). Castigul ce rezulta din exploatarea energiei eoliene consta atat in consumul redus de combustibili fosili, precum si reducerea costurilor globale de generare a energiei electrice. Utilitatile electrice au flexibilitatea de a accepta o contributie de aproximativ 20% din sistemele de energie eoliana. Sistemele combinate de tip Eolian-diesel pot oferi o economie de combustibil mai mare de 50%.

Producerea de electricitate din vant este o industrie destul de noua (in urma cu 20 de ani in Europa, turbinele eoliene nu ajunsesera inca la maturitate comerciala). in unele tari, energia eoliana concureaza deja cu energia produsa din combustibilul fosil si energia nucleara, chiar fara a considera beneficiile energiei eoliene pentru mediu. La estimarea costului energiei electrice produse in centralele electrice conventionale, de obicei, nu se ia in calcul impactul acestora asupra mediului (ploile acide, efectele schimbarilor climatice, etc.). Productia de energie eoliana continua sa se imbunatateasca prin reducerea costurilor si a cresterii eficientei.

Costul energiei eoliene se incadreaza intre 5-8 euro centi pe kWh si se preconizeaza sa scada pana la 4 euro centi pe kWh in viitorul apropiat. Intretinerea proiectelor folosind energia eoliana este simpla si ieftina. Taxele pentru inchirierea terenului platite catre fermieri ofera venituri suplimentare in comunitatile rurale. Companiile locale care realizeaza lucrarile de constructie a parcurilor eoliene, ofera pe termen scurt, locuri de munca la nivel local, in timp ce pe termen lung sunt create locuri de munca pentru lucrari de intretinere. Energia eoliana este o industrie cu crestere rapida la nivel mondial. Exista aproximativ 60 de producatori la nivel mondial, cei mai multi dintre ei fiind europeni.

Mai mult de 10 dintre marile banci europene si mai mult de 20 de companii de utilitati europene au investit in domeniul energiei eoliene, la fel ca si persoane fizice sau juridice. Industria eoliana este, de asemenea, un angajator important. Un studiu recent al Asociatiei producatorilor danezi de turbine eoliene concluzioneaza ca industria eoliana daneza numara 8500 de angajati danezi, si a creat inca 4000 de locuri de munca in afara tarii. Industria eoliana daneza este acum un angajatormai mare decat industria pescuitului danez. Ocuparea fortei de munca totale in cadrul industrieieoliene din Europa, in ansamblul sau, este estimata la peste 20000 de locuri de munca.
Solutii de utilizare a energiei din surse regenerabile!
Copyright 2014-2019 1ENERGY BEST SOLUTION SRL, CUI: 34652262, Reg. Com. J40/7249/2015