1energy.ro

Energia hidroelectrica

Energia hidroelectrica

publicat la 22-02-2017 | postat in categoria Energie regenerabila
Energia hidroelectrica provine din actiunea apei in miscare. Poate fi vazuta drept o forma de energie solara, deoarece soarele alimenteaza circuitul apei in natura. In cadrul acestui circuit, apa din atmosfera ajunge la suprafata pamantului sub forma de precipitatii. O parte din aceasta se evapora, dar mare parte patrunde in sol sau devine apa curgatoare la suprafata. Apa de ploaie si din zapada topita ajunge in final in iazuri, lacuri, lacuri de acumulare sau oceane, unde evaporarea are loc permanent.Circuitul apei in naturaUmiditatea care patrunde in sol poate deveni apa de subsol, parte din care poate ajunge in cursurile de apa prin izvoare sau rauri subterane. Apa din subsol poate de asemenea iesi la suprafata prin sol in timpul perioadelor uscate, si se poate intoarce in atmosfera prin evaporare. Vaporii de apa ajunsi in atmosfera se condenseaza apoi in nori, si o parte revine pe pamant sub forma precipitatiilor. Astfel, ciclul apei este complet. Natura ne asigura de faptul ca apa este o resursa regenerabila. Hidrocentralele de mica putere reprezinta o mare contributie de energie electrica din surse regenerabile la nivel european si mondial. La nivel mondial, se estimeaza ca exista o capacitate instalata de 47.000 MW, cu un potential - tehnic si economic - aproape de 180.000 MW.

Hidrocentralele de mica putere (HMP) sunt alimentate de cursul natural al apei, adica nu implica captarea apei la scara mare, si de aceea nu necesita constructia de mari baraje si lacuri de acumulare, desi acestea ajuta acolo unde exista si pot fi utilizate usor. Nu exista o definitie la nivel international a HMP si limita superioara variaza intre 2,5 si 25 MW in functie de tara, dar valoarea de 10 MW devine general acceptata si promovata de ESHA (Asociatia Europeana pentru Hidrocentrale de Mica Putere).
Definitia HMP ca fiind orice sistem hidroelectric cu puterea de pana in 10MW va fi astfel folosita in prezentul document. HMP pot fi impartile la randul lor in "mini hidrocentrale", definite de obicei ca sistemele cu puterea HMP au de asemenea un impact semnificativ in sensul inlocuirii combustibililor fosili, deoarece spre deosebire de alte surse regenerabile de energie, HMP pot de obicei produce energie electrica in orice moment, in functie de cerere (nu necesita sisteme de stocare sau de rezerva), cel putin in momentele anului in care este disponibil un debit de apa corespunzator, iar in multe cazuri se ofera energie la costuri competitive fata de centralele electrice pe baza de combustibilifosili.
Termosobe, termoseminee, centrale termice, sobe, seminee Panouri solare apa calda, panouri solare termice, colectoare solare, captatoare solare Incalzire eficienta - Panouri radiante infrarosu